Nilden Aksoy

deneysel fotoğraf | experimental photography

Nadas bünyesinde geliştireceğim proje kapsamında şehirde bizler ile yaşayan bazı bitkilerin sularını kullanarak geri dönüştürülmüş tohumlu kağıt üzerine fotoğraf baskısı yapacağım. Oluşturacağım baskılar bir sabitleyicisi olmadığı için zamanla solacak ve öngörülemeyen bir süre içerisinde görüntü tamamen kaybolacaktır. O sırada yetişmeye başlayan tohumlar ise yeni bir döngü başlatacak ve imajın bitişiyle hayatın tekrar başlaması denk düşürülecektir.

Betonların arasında unutulmuş ve görünmez hale gelmiş olan bitkilerin, unutulmuş kullanım alanlarını araştırarak değerlerini hatırlamak ve şehrin içinde kaybolan ve kişisel değerlerini unutan insanlara benzeşmesini vurgulamak istediğim proje kapsamında tohumlu geri dönüşüm kağıt kullanarak, topladığım her bir bitki için yaşamsal döngülerinden bir özür diliyorum.

As part of the project I’m developing with Nadas, I’m going to make photo prints on recycled seed paper using the oil from plants found in the city in which we live. As the prints I’m going to be making won’t have any fixer, the designs will fade and the image will disappear entirely over an unknown period of time. After that, the seeds that begin growing will enter a new cycle and in place of the image, new life will emerge.

With this project, I seek to revive the value of places whose former functions have been forgotten as a way of drawing attention to urban dwellers who have become lost in the city and have forgotten their personal values, by taking the plants that go barely noticed between the concrete blocks of the city. This is done by using recycled seed paper and seeking a pardon with every life cycle each plant generates.

2020 yılında Lizbon’da fotoğraf restorasyonu ve eski baskı teknikleri üzerine Erasmus öğrenci değişimi programı kapsamında staj yaptım. Eğitimime Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf bölümünde yüksek lisans öğrencisi olarak tez aşamasında devam etmekteyim. Bitki suları ile fotoğraf baskı tekniği üzerine Yunanistan, İstanbul ve Bursa’da çeşitli organizasyonlar kapsamında atölyeler gerçekleştirdim.

Sanat pratiğimde deneysel fotoğraf, belgesel bir anlam ifade ediyor. Her bir kopyalanamayan, tek, eşsiz baskı, eşsiz fotoğraf, yok olmasıyla ya da yüzyıllarca dayanmasıyla ayrı birer karakter, ruh katıyor kendi varlığına. Unutulmuş eski fotoğraf baskı teknikleri ile çalışmaya yönelmemin nedeni, verilen yoğun emek ile, resimsel etkiler oluşturması ile, farklı kimyasalların etkilerinin ya da direk doğanın döngüsünün ve ışığın her bir saniyesinin değerinin tamamiyle fotoğrafı oluşturan etmenleri barındırması. İnsan, bu fotoğrafları oluştururken verdiği emek ile sadece bir işçi olabiliyor süreçte. Tamamen etkileyemiyor, belirleyemiyor, yönetemiyor ve hakimi olamıyor. Sadece deneyerek gözlemleyebiliyor. Ben de unutulmuş fotoğraf baskı teknikleri ile güncel konuları sentezleyerek projeler üretiyorum.

In 2020, I took an apprenticeship in Lisbon as part of the Erasmus exchange program, specializing in photo restoration and old print techniques. I then continued my education with a PhD in photography at Istanbul’s Mimar Sinan University of Fine Arts. I have since set up numerous workshops in Greece, Istanbul and Bursa, aimed at teaching natural oils and photo printing techniques.

My art uses experimental photography as a form of documentation. Each inimical, unique and individual print and photo endows itself with a special quality and spirit that can neither perish nor wither down the ages. The reason for my interest in long-forgotten photo print techniques is the number of factors that go into photo – the intense work, illustrative qualities and the importance of every second applying the effects of various chemicals or natural light. With the amount of work the form requires, the artist is nothing short of a laborer and can’t totally affect, define, govern or perfect the technique – but rather, experiment and observe. I create works that synthesize long-forgotten photo printing techniques with current issues. 

 
Nadas